Visa upp tänderna med ett vackert leende

Bitit sönder en tand? Kanske tandvärken från helvetet har kommit på besök? Eller är det dags för en vanlig rutinkontroll för att kolla tandstatus? Ring en välrenommerad tandläkare idag.

Tänderna är ett viktigt redskap vi har i munnen. De är starka och ser till att maten mals ner ordentligt innan man sväljer. En del använder tänderna till att öppna påsar med mera, vilket man bör undvika för att vara rädd om det fina garnityret man har. Redan som nyfödd finns de där, tandanlagen som skall bildas till tänder. Det händer att bebisar föds med tänder, men det är ganska ovanligt. Efter ett par månader så börjar bebisens tandsprickning och de första små riskornen till tänder tittar upp. De är en del av de mjölktänder som alla barn får. Redan där och då är det bra att lägga grunden för tandborstning hos barnet.

Hjälp barnen att borsta tänderna

Idag finns det bra småbarnstandborstar så att de kan vänja sig vid tandborsten. Självklart finns det barn som är enormt svårborstade och miljoner tips på nätet hur man faktiskt borstar tänderna. Ibland kan man få tips och råd när man kommer på första tandläkarkontrollen. Då ber man också barnet att öppna munnen så tandläkaren kan räkna alla tänder som kommit upp. Som vuxen är det viktigt att lägga en god grund för barnens tandborstning morgon och kväll. Att med hjälp av klocka, timer eller kanske en sång, lära barnen hur långt två minuter effektiv tandborstning är. Så långt som upp till 12 års ålder kan man behöva hjälpa barnen med tandborstningen, även om man kan ge över ansvaret lite allt eftersom.

God tandhälsa med återkommande besök

Även om man sköter tandborstning, fluorskölj med mera noggrant så kan man få tandproblem. Hittar man en tandläkare som ger barnet en trygghet i tandläkarstolen så har man vunnit mycket för framtiden. Från och med 1 januari det år man fyller 24 kostar dock tandvården pengar. Tandvården ligger tyvärr inte inom ramen för sjukvårdens högkostnadsskydd. Att regelbundet gå till tandläkaren på rutinbesök varje år eller vartannat år gör att man har god koll på sin tandstatus. Självklart kan man behöva uppsöka tandvården däremellan om man slagit ut en tand, bitit sönder den eller vid någon annan tandrelaterad olyckshändelse. Idag kan man också få så kallad kosmetisk tandvård där man exempelvis utför tandblekning. Att tänderna blir mörkare beror dels på åldrande, dels av inmundigande av drycker som te och kaffe mm. Läs mer om hur en tandläkare kan hjälpa dig på denna hemsida: tandläkaresolna.nu 

23 Oct 2020