Tandläkare

Det är viktigt att gå till en tandläkare som känner till din historik kring tandhälsan som kan ge dig bättre förebyggande råd och rätt behandling.

Tandundersökning

Vid en ordinarie undersökning kontrolleras övergripande tandhälsa, om det finns karies, ser efter hur tandköttet mår och om det finns något annat tillstånd som kan ge problem. Regelbundna undersökningar är viktiga för att försäkra att din tandhälsa upprätthålls. En tandundersökning tar omkring 30 minuter.

Karies

Karies är en tandsjukdom där bakterier/plack angriper tandemaljen. Karies kan ofta stoppas med hjälp av fluorbehandling i ett tidigt skede. Om man väntar för länge riskerar kariesangreppet att bilda hål i tänderna som måste borras, rensas från bakterier och sedan fyllas med composit för att täppa till hålen.

Tandhygienist

Tandhygienister arbetar först och främst med att förebygga karies och tandlossning. Bland annat så handlar det om rådgivning för en bättre munhygien, borttagning av tandsten och fluorbehandlingar. Det finns även tandhygienister som utför tandblekning och liknande estetiska behandlingar.

Tandimplantat

Vid tandlossning är eller om man råkar slå ut tänder i en olycka är det viktigt att kunna ersätta tänderna för att få en ökad livskvalitet och bättre självkänsla. Med tandimplantat får du nya, fasta tänder som återger din mun en normal funktion.

Tandvårdsrädd?

Många känner obehag eller rädsla inför tandläkarbesök. Det är vanligt att tandläkare går igenom hela behandlingen tillsammans med dig i förväg så att du förstår exakt vad som kommer att göras och självklart få rätt smärtlindring vid behandlingen.