Viktigt med svala tandläkarmottagningar

Har man en fin tandläkarmottagning som ska vara välkomnande mot gästerna som besöker din tandläkarmottagning, finns det vissa saker som är viktiga och som man som tandläkare behöver tänka på, förutom att allt tekniska saker finns på plats och att det finns kunnig och utbildad personal som kan behandla patienterna på rätt sätt. Här listar vi några saker som är bra och viktigt att tänka på så att patienterna kan slappna av och kanske tänka på annat än att tandläkaren behöver rota runt i munnen på dem, eller på den dyra tandläkarräkningen.

En trevlig receptionist som tar emot med ett leende

Det första man vill möta när man kommer till en tandläkarmottagning är en trevlig receptionist som lättar upp stämningen. Samtidigt bör han eller hon ha ett bestämt sätt så att de patienter som inte är så balanserade, inte flippar ut. Det är viktigt med en receptionist som kan säga till patienterna vad de ska göra; sitta ner, vänta på sin tur och sedan betala innan de går därifrån.

Trevligt väntrum med många tidningar så tiden går

Det är viktigt med ett trevligt väntrum. Patienterna kanske är nervösa inför besöket till tandläkaren. De kanske har ont i tänderna, har tandläkarskräck eller oroar sig för tandläkarbesöket på grund av något annat. Då är det viktigt att de kan tänka på något annat när de sitter i väntrummet. De kan läsa något i någon tidning, eller kanske titta på TV, medan de väntar på sin tur. Är det då mågna som sitter iväntrummet, får de något att titta på och tänka på medan de väntar. Väntrummet får gärna vara inrett i smakfulla och dova färger, i färger som lugnar ner patienterna.

Bilder i taket som för tankarna till annat

När patienterna väl sitter i tandläkarstolen, kan det ta sin tid, medan tandläkaren arbetar med patientens tänder. Ofta har tandläkaren fällt ner tandläkarstolen så att hon eller han kommer åt att arbeta i patientens mun. När patienten ligger ner i tandläkarstolen, kan han eller hon titta upp i taket. Har man då placerat en trevlig bild i taket, kan patienten titta på bilden och tänka på annat. Ha gärna en bild med många olika detaljer i bilden så att patienten blir upptagen av tankar på bilden, i stället för att oroa sig för vad tandläkaren gör i patientens mun.

Sval och skön temperatur i mottagningsgrummet

En annan mycket viktig aspekt är att ha lagom och balanserad temperatur i mottagninsrummet. Är det för varmt, kan varken tandläkare eller patient tänka på något annat än hettan. Är det för kallt kan inte patienten tänka på annat än att han eller hon fryser när de sitter i tandläkarstolen. Är det vinter och kallt bör man se till att ha tillräcklig värme i elementen, eller installera en aircondition som fyller på med mer värme. Är det för varmt, kan man åtgära det med snygga markiser, som dessutom skuggar fönster så att inte solens heta strålar letar sig in i mottagningsrummet och stör patienter och tandläkare. Läs mer här om markiser i Täby.

8 Aug 2018