Vad är det för skillnad mellan en tandläkare och en tandhygienist?

På Södermalm och i resten av Stockholm har de flesta tandläkarmottagningar både minst en tandläkare och en tandhygienist. Ibland kanske man tänker att det är dags att gå till tandläkaren, men hamnar hos en tandhygienist i stället. Hur gick det till? Och vad är egentligen skillnaden mellan en tandläkare och en tandhygienist?

Lite enkelt kan sägas att en tandläkare har ansvar för helhetsbilden, han både förebygger, behandlar och ställe diagnoser, medan en tandhygienist mer är inriktad på att förebygga och informera patienter om vikten av munhygien och tandvård. De ingrepp en tandhygienist gör är begränsade till slipning av tandsten och putsning av tänder. Om en mottagning har både en tandläkare och en tandhygienist gör det att de lättare kan dela upp patienter mellan sig och effektivisera praktiken. En patient som behöver hjälp med att bli av med tandsten behöver inte gå till entandläkare utan kan få hjälp hos hygienisten.

En tandläkare ansvarar för att se till att patienten får den tandvård som behövs. Han behandlar själv eller skickar patienten vidare till en tandhygienist eller i särskilda fall en specialisttandläkare, som vi beskriver här nedanför.

En tandhygienists uppdrag är att undervisa och informera patienten och hjälpa denne att ta hand om sina tänder på ett bra sätt. När man regelbundet går på tandundersökningar för att kolla sina tänder är det vanligt att man besöker tandhygienisten, som hjälper till med att ta bort tandsten och plack och peka ut var man har slarvat med munhygienen. Tandhygienisten kan även diagnosticera och behandla karies. Vid problem som kräver större ingrepp skickar han patienten vidare till tandläkaren.

En tandläkare och en tandhygienist har också gått olika utbildningar. En tandläkarutbildning är fem år på högskolenivå och leder fram till en tandläkarexamen med legitimation. Tandhygienistutbildningen är tre år på högskolenivå. Utbildningen innehåller förutom grundläggande medicin även samhälls- och beteendevetenskap.

Andra personer på en tandläkarmottagning

En specialisttandläkare är som namnet antyder specialutbildad inom vissa områden. Exempel på sådan områden är ortodonti, eller tandreglering; kirurgiska ingrepp; och protetik, vilket innebär komplicerade lagningar med hjälp av bland annat tandproteser.

Tandtekniker är ett medicintekniskt yrke. En tandtekniker jobbar med att ta fram bryggor, individuellt anpassade ersättningar för tänder som proteser och kronor på uppdrag av tandläkare eller specialisttandläkare. De gör också individuellt utformade tandställningar för att korrigera felväxande tänder.

När du beställer tid för en tandundersökning kan du fråga vilken typ av tandvård som kan vara lämplig för dig. Har du inga större besvär brukar ett besök hos tandhygienisten räcka bra.

9 Nov 2017