Tandläkare i Stockholm slår larm

Har vi dåliga tänder i Sverige? Nej, om man jämför med övriga länder i världen så ligger vi i framkant och vi har bättre munhälsa än de flesta. I Sverige så får man tidigt lära sig vikten av att borsta tänderna och systemet med fri tandvård för yngre - upp till 23 års ålder - gör naturligtvis också skillnad. Att man som barn regelbundet kan besöka en tandläkare är ett avgörande fundament i varför man som vuxen också har tänder som håller en hög kvalitet.

Vi har mycket att vara nöjda men, men för den sakens skull så kan man heller inte luta sig tillbaka och slå sig för bröstet. En fråga som aktualiserats på slutet gäller just ungdomar, barn och deras tandstatus. Här finns nämligen vissa rapporter som dels tyder på försämringar och dels också på skillnader mellan fattiga områden och barn boende i sådana och de områden som - generellt - är rikare. Barn i rikare stadsdelar i Stockholm har bättre tänder än vad barn i motsvarande ålder i exempelvis Husby och Akalla har. Varför? Här är några av de punkter som tandläkare - vars arbete ligger bakom rapporten - i Stockholm pekar på:

  • Sämre kost: Kosten är väldigt viktig sett till tänderna. Att exempelvis godis är dåligt är de flesta medvetna om, men hur är det med allt annat? Faktum är att den mat vi idag äter har väldigt mycket socker i sig och att det finns andra sötningsmedel som även de påverkar tändernas skick. Många tar för givet att det man köper i butik ska vara skapligt och relativt nyttigt; så är sällan fallet. Det här är en ekonomisk fråga också. Att köpa rätt mat är dyrare än att köpa sämre sådan. Vi måste även nämna det faktum att läsk blivit en dryck som placeras på bordet allt oftare. Förr var läsk dyrt och någonting exklusivt som dracks under helgerna - nu är det, i många fall, en ren bordsdryck. Det är ohållbart. Här måste man som förälder dra i nödbromsen.
  • Sämre matvanor. Det är ganska talande och givet att vad vi äter påverkar hur våra tänder mår. Men, frågar du en tandläkare i Stockholm så kommer han även att peka på att hur vi äter påverkar. Äter man i farten och inte vilar mellan måltiderna så kommer detta att leda till sämre tänder. Detsamma gäller snabbmat i övrigt; kost som till mångt och mycket kommit att ersätta den, från grunden, lagade middagen. Hur kan då detta spela en roll och göra skillnad mellan fattiga och rika? Tiden är en faktor. En fattig mamma kanske har två jobb som dessutom sker på obekväma tider - det finns ingen tid och inga förutsättningar att laga en måltid från scratch och än mindre att äta den; i lugn och ro som en familj.
  • Dålig utbildning. Många av de fattiga barnen kommer från invandrarfamiljer och har föräldrar som inte alls fått samma information som svenska föräldrar har. Det säger vi utan att vara fördömande på något sätt. I Sverige ges information om tänder och tandvård tidigt, i andra länder så finns inte alls samma tankegångar - eller ekonomi för exempelvis fri tandvård. Det gör skillnad och här har faktiskt också ett massivt informativt arbete initerats av tandläkare runt omkring i Stockholm. Där ser man till att A) informera om rätten till fri tandvård för barn och B) lära ut hur man sköter sina tänder på ett korrekt sätt. Just den här informationen kan komma att bli avgörande för hur framtiden tandhälsa ser ut.
  • Finns det några andra problem? Varför är tänderna då så viktiga och hur kan den rapport från tandläkare påverka? Ja, tänder är viktiga - både socialt och funktionellt. Dels så öppnar det upp för en lättare vardag och dels så fyller våra tänder också en stor roll i matsmältningsapparaten. Vi ska även nämna att tandlossning och problematik med tänderna kan leda till allvarligare sjukdomar - cancer, diabetes och annat. Om man ser saken ur ett annat perspektiv så kan man även koppla ihop maten vi äter, hur vi äter den och vid vilka tillfällen den inmundigas med en annan fara för samhället - fetma och övervikt. Barnfetma och övervikt är vanligare nu än för bara några år sedan och samhället i stort håller på att göra en viktökning som kan vara svår att parera rent ekonomisk. Med övervikt följer sjukdomar och därför krävs det en aktion så snart som möjligt. Förslaget om sockerskatt kanske är för viktig för att viftas bort?

Mer info: https://solnadental.se.

10 Jan 2019