Tandimplantat – Ett kundexempel

Personer som mister sina tänder kan med hjälp av tandimplantat få nya tänder. Ett ingrepp som utvecklats betydligt efter att tillhålskirurgin lanserades inom branschen. Genom denna behöver patienterna varken få svullnader eller smärta. I en artikel, publicerad på Expressens avdelning Hälsoliv, berättar Anne från Stockholm om hur hon upplevde ingreppet.

”Jag hade inte ont efteråt och är så nöjd med mina nya tänder att det inte är klokt”, sammanfattar hon sina erfarenheter.

Titthålskirurgi skapar stora möjligheter

Även om titthålskirurgi används inom kirurgi sedan början av 2000-talet så tog det ett tag innan det blev vanligt inom tandvården. Det är däremot något som många efterfrågar då fördelar med implantat via detta ingrepp är väldigt många. När Anne genomförde sitt implantat hos en klinik i Stockholm år 2014 var det relativt ovanligt med dessa ingrepp. Enligt klinikchefen på hennes klinik handlade det om brist på kunskap hos många kliniker. Det krävs nämligen extra kunskap inom datateknik för att en digital och virtuell operation ska kunna utföras på ett säkert och stabilt sätt.

Eftersom Anne då bodde i Stockholm var det inte speciellt svårt att hitta en passande klinik. Men hade hon bott på en mindre ort hade chansen varit betydligt mindre att hitta ett passande alternativ.

Hade hon inte bott i Stockholm (eller större stad där titthålsoperationer erbjuds) hade alternativet varit att välja klassiskt ingrepp vilket betyder att tandläkaren får skära i tandköttet och borra i käkbenet för att få fast implantatet.

Så fungerar det

Med titthålsoperation planeras hela operationen digitalt via en dator. Käken byggs upp tredimensionellt på datorskärmen och digitalt sätts ett implantat på plats. Utifrån det så räknar datorn ut hur ingreppet ska ske på riktigt för att det ska bli exakt som i datorprogrammet. Därmed blir hålen som skärs upp i tandköttet extremt mycket mindre.

Tandläkaren, som utförde ingreppet på Anne, menar att det räcker med att par Alvedon efter ingreppet och att många kan gå och jobba dagen efter. Hon fick samtliga tänder utbytta efter haft problem med dem relativt länge. Tandläkare hade försökt hitta andra alternativ men när hon fick tandlossning fanns inte andra alternativ än tandimplantat. För henne var det inte helt självklart att dra bort alla tänder men till tidningen berättade hon att ”det är bara att bita i det sura äpplet”.

Det tog några månader innan hon bestämde sig och efteråt var hon extremt nöjd. Många i hennes omgivning märkte inte ens att det var en protes hon hade. Framförallt var hon nöjd över att det varken gjorde ont eller att det skapades några svullnader. För henne gav de nya tänderna livskvalité. Är du intresserad kan du alltid läsa mer här.

27 Dec 2017