Så får du ett vitare leende

Många människor drömmer om att ha ett riktigt Hollywood-leende med skinande vita tänder. Och det finns en rad olika metoder att uppnå detta. I denna artikelt går vi igenom några av de vanligaste metoderna för blekning av tänder, från lyxiga skalfasader i porslin till tandkräm med ”vitmedel”. Vi förklarar hur metoderna går till, kostnaden, vilka risker som finns och vilket resultat man kan förvänta sig.

Skalfasader i porslin

Detta används mot gropar, sprickor och missfärgningar genom att man fäster en tunn, individuellt utformad lamell av porslin (finns även i plast) på tändernas framsida. Denna behandling används vanligen på framtänderna. Det är en relativt avancerad behandling, men de flesta kliniker kan erbjuda den.

Från start till mål tar denna behandling ungefär runt två veckor. Det tidskrävande momentet är att fasaden måste tillverkas på ett labb av en tandtekniker. Det finns dock tandkliniker som kan göra detta direkt på plats och då går det förstås betydligt snabbare (kan ta så lite som en timme).

Skalfasader är relativt dyra och kostar normalt minst 4 000 kronor per tand. Å andra sidan är resultat permanent och tänderna blir dessutom rakare och jämnare. Det är mycket sällsynt att skalfasader lossnar.

Hemblekning med skena

Behandlingen påbörjas hos tandläkaren och en skena gjuts efter patientens mun. Tandblekningen gör med gel som placeras i skenorna. Man har sedan i skenorna i fem till fjorton dagar (kan även ta längre tid). Tandvårdspersonalen finns med under hela processen och totalt blir det vanligen tre besök hos tandläkaren.

Effekten av behandlingen håller i sig i 2-5 år. Det är dock enkelt att ”uppdatera” behandlingen eftersom skenorna redan finns tillgängliga.

En tandblekning av denna typ kostar från 3 000 kronor och uppåt (det gäller vid första tillfället. Vid uppföljande behandlingar betalar man bara för blekningsmedlet och det blir naturligtvis betydligt billigare).

Hemkit för tandblekning

Här finns det gott om olika valmöjligheter och metoder. I vissa fall rör det sig om att man använder en pensel och stryker på blekmedel på tänderna, i andra fall för man en tandskena plus blekningsgel. Dessa produkter finns att hitta i butiker, men det enklaste är ofta att köpa dem på nätet. Ett hemblekningskit för tänderna kostar normalt mellan 200-900 kronor.

Man sköter detta på helt på egen hand hemma, och normalt tar det 4-14 dagar att genomföra behandlingen. Det är förstås en stor nackdel att inte ha tillgång till professionell hjälp och man har egentligen heller inga garantier för att resultatet ska bli det önskade (ofta utlovas att det ska hålla i ett år eller längre).

Det är även viktigt att tänka på att produkterna inte är medicinskt testade. Det gäller således att man är noggrann och läser på innan man väljer produkt. För visst finns det hemblekning som fungerar relativt bra.

Tandkräm med slipmedel

Utbudet av denna typ av tandkräm är enormt, men de innehåller inte blekande medel (förbjudet i Sverige), utan slipande medel. Dessa tandkrämer kan underhålla en blekning och hålla missfärgningar borta, men de gör egentligen inte tänderna vitare i grunden.

Man använder tandkrämen två gånger om dagen – precis som med vilken annan tandkräm som helst – men det gäller att vara försiktig. Emaljen kan ta skada om man använder en tandkräm med mycket slipmedel i för intensivt.

Sammanfattningsvis är detta ett billigt sätt uppnå ett visst resultat, men långt ifrån någon permanent lösning.

 

8 Aug 2017