Om du slår ut en tand – hitta en tandläkare snabbt

Om olyckan skulle vara framme och du skulle slå ut en tand har det faktiskt betydelse var du bor, eller åtminstone var du befinner dig. Det är nämligen så att om du lyckas komma till en tandläkare inom en timme har du större chans att tandläkaren ska kunna sätta tillbaka tanden och fixera den, vilket ökar chansen att den kan växa fast igen. Det går naturligtvis snabbare få tag i en tandläkare om du bor i, säg, Solna, än ute i landet. I Solna har du nära till hela Storstockholm, dessutom finns en mängd mottagningar för akut tandvård här. I en liten by kanske det bara finns en Folktandvårdsmottagning och knappt det.

Det är framför allt på kvällar och helger som det kan vara svårt att få tag på en tandläkare akut. Bor man på landet är det antagligen inte möjligt om man inte bor mindre än en timmer bilresa från en större stad. Solnabon kan ringa en akuttandläkare lokalt i Solna och få hjälp inom en kvart. I alla händelser ska du alltid försöka sätta tillbaka tanden om du tappat den, förutsatt att den är oskadad.

Om du slår ut tanden till följd av en olyckshändelse

Det första du ska göra när du råkat slå ut en tand är att kontrollera om den är hel. Ser du att det löper stora sprickor i tanden är det antagligen ingen idé att försöka sätta tillbaka den. Ser tanden hel ut finns däremot gott hopp om att den ska kunna växa fast igen. Det första du ska göra då är att helt enkelt se om du kan sätta tillbaka tanden i käken. Var noga med att inte nudda tandroten, som är väldigt känslig och dessutom inte bör utsättas för bakterier. Skölja av tanden i kallt vatten och tryck sedan försiktigt tillbaka den där den satt. I bästa falla sätter den sig tillrätta lite löst.

Om du inte får fast tanden bör du i vilket fall ha den i munnen medan du tar dig till tandläkaren. Om detta känns vårt av någon anledning är det näst bästa att förvarade den i mjölk eller möjligtvis vatten. Det är mycket viktigt att tanden inte blir torr.

Ta dig till tandläkaren

Därefter måste du så snabbt som möjligt ta dig till en tandläkare. Är det vardag går det oftast bra att ringa valfri klinik och be om en akuttid. Är det kväll eller helg så måste du ringa en akuttandläkare. I Solna eller Stockholm är detta vanligtvis inga problem, på nätet hittar du lätt information om vilka mottagningar som har akutöppet för tillfället. Bara att ringa och få klartecken på att det går bra att komma.

Bor du på landet och inte får tag i någon akuttid, så kan du ändå hålla tanden fuktig och ta dig till en tandläkare så fort de öppnar, antagligen måndag morgon. Har du tur går det att fixera tanden ändå och få den att växa fast, men chanserna är så klart mindre.

Om tanden lossnat av sig själv

Om din tand lossnat av sig själv beror det på att du har en tandsjukdom, antagligen långtgående karies eller parodontit, tandlossning. I detta fall kan du inte få din tand att växa fast igen, men du måste ändå ta dig till en tandläkare fort för att komma tillrätta med problemet, annars är risken stor att du kommer att tappa fler tänder inom en snar framtid. Att börja tappa tänder är ett mycket dåligt tecken och blir förhoppningsvis en varningsklocka om att du måste börja ta hand om din a tänder bättre. Här kan en tandläkare komma med tips och råd, så överkom tandläkarskräcken och boka in ett besök.

19 Oct 2018