När det är dags för tandläkaren

Varje år är det dags för att gå till tandläkaren. De flesta kanske inte längtar efter besöket men det är väldigt viktigt att kontinuerligt kontrollera sina tänder för att säkerställa en god munhälsa.

Det är väldigt jobbigt när man får problem med tänderna. Tandvärk gör mycket ont och påverkar vardagen och kan lätt sprida sig till huvudvärk och andra områden. Om man inte tar hand om sina tänder kan man få tandlossning, tandköttsproblem och i vissa fall vara tvungen att dra ut dåliga tänder.

Det är därför viktigt att vara noga med att förebygga genom noggrann tandborstning, tandtråd och flourskölj. Ett tips är att be din tandläkare om råd hur du ska sköta dina tänder på bästa sätt.

Besök tandläkaren varje år

Det vanligaste är ett årligt besök, för vissa med större behov oftare och för andra räcker det med varannat år. Det är upp till tandläkaren att bedömma.

Men det är viktigt att inte hoppa över tandläkarbesöket för att man kanske tycker att det känns bra. Tandsten och små kariesangrepp känns oftast inte alls. Gör en grundlig kontroll med jämna mellanrum och ta bort tandsten för att undvika större angrepp som kan medföra smärta och andra problem. Det är också betydligt billigare att göra en undersökning varje år än att laga hål som kan ha uppkommit för att man inte varit hos tandläkaren på länge.

Tandlossning

Många fruktar för tandlossning och det är dessvärre ganska vanligt. När man inte behandlar tandsten och andra bakteriebeläggningar kontinuerligt. Ett blödande tandkött är ett annat tecken man bör ta på allvar. Det är därför det är då viktigt med att undersöka tänderna hos tandläkaren eftersom det inte är några problem att stoppa riskfaktorerna om det görs i tid. Så när man har blödande tandkött och känner av beläggningar på tänderna ska man boka en tid på en tandläkarmottagning

Vad kan man göra hemma?

Det vanligaste är att man borstar sina tänder morgon och kväll. Men det är inte alltid att det räcker. En vanlig tandborsta kommer inte åt det känsliga området emellan tänderna där det lätt kan bildas tandsten och karies som kan bli stora problem om dessa inte åtgärdas omgående. 

Hur håller man då rent emellan tänderna? Det finns flera alternativ. Tandtråd är det vanligaste, men det finns också mellanrumsborstar och tandstickor. Rådgör med tandläkaren för att hitta det alternativ som passar bäst för dig. Välj även tandborste och tandkräm med omsorg och borsta med små rörelser och inte för hårt så tandköttet skadas. 

14 Mar 2019