Fem förutsättningar för ett lyckat tandimplantat

Tandimplantat är en utmärkt lösning för den som vill ersätta en eller flera tänder. Jämfört med andra typer av tandersättningar så håller det längre, förhoppningsvis hela livet, och de konstgjorda tänderna går inte att skilja från vanliga tänder, inte ens av dig själv.

Ett tandimplantat är dock dyrt, och därför är det viktigt att du ser till att förutsättningarna för att behandlingen ska bli framgångsrik är så goda som möjligt. Det innebär dels att du men också tandläkaren måste uppfylla vissa krav, samt att du är beredd att vara extremt noggrann med din munhygien under resten av ditt liv. Här har vi samlat fem punkter som alla har en avgörande betydelse för att ditt tandimplantat ska bli lyckat och hålla livet ut.

Du är över 18 år

I Sverige görs normalt inga tandimplantat på personer under 18 år. Det beror på att benvävnaden måste vara fullt utvecklad för att man ska kunna sätta in ett tandimplantat. I stället brukar man göra en tillfällig brygga på barn och ungdomar under 18 år som tappat en permanent tand. När man fyllt 18 år kan man sedan i stället få ett tandimplantat.

Du går till en tandläkare med kunskap och erfarenhet

Det är oerhört viktigt att du går till en erfaren och seriös tandläkare med goda kunskaper om osseointegration, alltså tandimplantat. Det är mycket som kan gå snett under insättningen av ett tandimplantat. Ett av de vanligaste misstagen som begås är att man slarvar med att få miljön och instrumenten helt sterila, vilket får som följd att bakterier följer med implantatet ner. Detta i sin tur gör att implantatet inte kan växa fast och hela operationen måste göras om. En duktig och erfaren tandläkare vet vilka krav som ställs på ett tandimplantat och ger dig så goda förutsättningar som möjligt att få ett lyckat implantat. I Stockholm är chanserna stora att hitta en tandläkare som kan ge dig ett säkert tandimplantat.

Du är frisk i munnen och har ett starkt käkben

Du behöver vara helt frisk i munnen för att tandläkaren ska kunna sätta ett säkert implantat. Detta har framför allt att göra med ovan nämnda bakterier, men också med att din kropps läkningsförmåga måste vara på topp när implantatet ska växa fast, vilket ju är en läkningsprocess.

Om ditt käkben inte är tillräckligt starkt, eller om vävnad saknas, kan man bygga upp käkbenet på konstgjord väg, men det ökar kostnaderna för implantatet ordentligt. Därför görs alltid en individuell bedömning av hur stor chans ditt käkben har att klara ett implantat.

Du sköter om dina tänder väl

En av de viktigaste förutsättningarna för att du ska få behålla ditt implantat hela livet är att du är mycket noggrann med munhygienen. Det är mycket lätt att bakterier annars tar sig ner till implantatet och luckrar upp käkbenet runt det, en process som slutar med att implantatet lossnar. Detta kan ibland ske utan att bäraren märker något. Därför är det viktigt att du dessutom regelbundet besöker en tandläkare eller tandhygienist som kan kolla statusen på implantatet.

Du slutar röka

Om du röker minskar blodcirkulationen, vilket får till följd att risken för benförlust runt implantatet ökar. Vill du ha ett lyckat implantat måste du göra uppoffringen att sluta röka. Att sluta röka är ju dock bra för hälsan på så många andra sätt, så denna uppoffring kanske egentligen bör räknas som en vinst, åtminstone för hälsan.

Läs mer om tandimplantat: https://www.tandimplantatstockholm.nu.

22 Oct 2018