Din guide till effektiv tandborstning

Man borstar inte enbart tänderna för att få fräsch andedräkt och ett vitt leende - det är framförallt viktigt av hälsoskäl. Slarv med tandborstningen kan leda till hål i tänderna och problem med tandköttet. I värsta fall kan du till och med börja tappa dina tänder.

Men så långt ska det inte behöva gå. Följer du tipsen om effektiv och bra tandborstning i denna artikel kommer du att hålla tänderna rena och fräscha. Vi börjar med att titta på materialet du bör använda och går sedan över till själv borstningstekniken.

Tandborsten

Att ha rätt tandborste är förstås grundläggande. Vi rekommenderar att du använder en tandborste med mjuka nylonborst (undvik tandborstar gjorda av hår från djur). En sådan borste rengör tänderna effektivt utan att irritera tandköttet eller skada emaljen. Det är även viktigt att tandborsten ligger rätt i handen och att du kommer åt alla tänder med den, speciellt de som sitter längst bak är viktiga att tänka på.

Om du ska ha en elektrisk tandborste eller en vanlig är helt upp till dig. Man kan uppnå samma resultat med båda sorterna, allt hänger på borstningstekniken. Vissa tycker dock att det är skönt med en elektrisk tandborste då det blir lite mindre jobb med en sådan.

Kom ihåg att byta ut din tandborste regelbundet. Var tredje/fjärde månad är en bra riktlinje, men det viktigaste är att hålla koll på vilket skick tandborsten är i. Börjar borsten spreta och tappa sin form är det dags att byta.

Rengör alltid tandborsten efter användning. Förvara den upprätt och täck inte över den. Det är viktigt att tandborsten får torka för att undvika tillväxt av bakterier.

Tandkräm

Utbudet av tandkräm är enormt men det viktigaste är att använd en tandkräd med flour. Det rengör tänderna på ett effektivt sätt och stärkers dessutom tändernas emalj.

I övrigt kan du försöka hitta en tandkräm som passar just dina behov: en som är extra effektiv mot hål, en som minskar ilningar i tänderna eller en som hjälper till med att få bort fläckar på tänderna. Är du osäker kan du alltid fråga din tandläkare/tandhygienist om tips och råd om hur du sköter dina tänder.

Använd inte för mycket tandkräm. En klick som är ungefär lika stor som en ärta är det som rekommenderas. För mycket tandkräm i munnen kan leda till att man avbryter borstningen och spottar ut för tidigt, och dessutom ökar risken för att man ska svälja tandkrämen, vilket inte är nyttigt.

Tekniken

Till att börja med bör du borsta tänderna minst två gånger om dagen och minst tre minuter åt gången. En gång på morgonen, en gång på kvällen och gärna någon gång däremellan om du har möjlighet till det. Borsta bara några få tänder åt gången och jobba dig igenom hela munnen så att du kommer åt alla tänder (borsta 12-15 sekunder på varje ställe).

Rent tekniskt så ska du sätta borsten i 45 graders vinkel mot tandköttslinjen. Borsta varsamt med antingen vertikala eller cirkulära rörelser. Skulle det göra ont får du försöka borsta lite försiktigare eller kanske byta till en tandkräm som är specialanpassad för känsliga tänder.

Kindtänderna

För att komma åt kindtänderna – båda uppe och nära – ska du ha tandborsten vinkelrät i förhållande till dina läppar och arbeta med långsamma in-och-ut-rörelser.

Insidan av tänderna kommer du åt genom att vinkla tandsborsten så att den pekar mot tandköttlinjen. Borsta sedan varje enskild tand noggrant. Insidan av framtänderna i underkäken är ett välkänt problemområde så tänk särskilt på dessa.

Tungan

Borsta även tungan med tandborsten, för att få bort bakterier. Tänk dock på att inte borsta för hårt då det kan skada vävnaden.

Frågan om man ska skölja munnen eller inte efter tandborstningen är omdebatterad. Enligt vissa tar sköljningen bort en del av flourens positiva effekter medan andra hävdad att sköljingen minskar risken för att man ska få i sig flouren.

8 Aug 2017