Barnens tänder både bättre och sämre än förut

Folkhälsomyndigheten har i många år forskat på sådant som har med vår hälsa att göra.Lite tragiskt har de konstaterat att livslängd, samt folkhälsa har mycket att göra med människors livsförhållanden att göra; storleken på plånboken har direkt att göra med längre livslängd och bättre hälsa generellt taget. Det samma gäller statusen på vår tandhälsa. Ju högre lön, desto mindre hål i våra tänder. De senaste tiden har vi sett fler hål och sämre munhälsa bland barn i ”särskilt utsatta” områden, såsom förorter kring Stockholm, Göteborg och Malmö. Medan munhälsan och tandstatusen förbättras bland barn i förorter med högre inkomst såsom Lidingö, Östermalm, Bromma försämras barnens tänder i Rinkeby, Tensta, Rosengård och Hjällbo.

Föräldrarnas utbildningsnivå i paritet med barns tänder

En förklaring till detta går definitivt att hitta bland föräldrarnas utbildning. Ju högre utbildning, desto bättre munhälsa och färre hål i barnens tänder och tvärtom. Detta har förstärkts av att kommunerna som tog över huvudansvaret för skolorna, har av ”besparingsskäl” avlägsnat besök av ”fluortanten” som kom ut till skolorna och sköljde barnens tänder med fluor och visade hur barnen skulle borsta tänderna.

Barnen dricker fel sorts drycker

En annan trend vi ser är också att barn dricker allt mer av läsk. Och inte bra det, utan vi ser en klar ökning av konsumtion av ”sportdrycker”, trots att innehållet inte har något alls att göra med sport. Förutom kolsyra innehåller de ofta taurin, och andra kemiska tillsatser som påstås göra konsumenterna piggare. Då vore det bättre om barnen istället drack kaffe. Det är inte farligt för barn, men gör desto större underverk vad gäller vakenhet och pigghet.

Viktigt att börja med rätt vanor

Eftersom tänderna blir så pass dåliga av både läsk och sportdrycker bör barnen inte börja dricka sådant över huvudtaget. Det kan vara svårt som förälder att säga nej när barnen ber om att få dricka läsk, som alla andra, men om man redan från början börjar med goda vanor kan de fortsätta även när barnen blir större. Precis som med godis, kan man spara läskedryckerna till på lördagen. En bra vana för barnen är att dricka mjölk, eller vatten till maten. Att inte alls ha hemma läsk, underlättar. Som förälder kan man införa vanan att läsk och godis hör ihop och endast intas på lördagarna.

Föräldrar kan gå ihop och införa samma vanor

Om man tycker det är svårt att stå emot ett barn som ber och tigger om att få dricka läsk, kan man faktiskt gå ihop några föräldrar, till barn som dina egna barn leker med. Om ni alla inför samma vanor, kan det underlätta att säga nej till barnen, om alla har samma regel. Det är inte farligt att låta barnen längta efter lördagen och godiset och läsken tills dess.

Gratis tandläkarbesök i Sverige 

Har du barn, kan du skriva in ditt barn hos en valfri tandläkare. Då kan du få kallelse till tandundersäkning minst en gång om året. Det kan vara bra att införa bra vanor när barnen ännu är små. Blir de vana att gå regelbundet till tandläkare, blir det inget konstigt att gå till tandläkaren. Även det kan bli en bra vana att pränta in hos barnen. Det är viktigt att barnen får en tandläkare som får barnens förtroende. Känner du ingen tandläkare nära där du bor kan du alltid googla tandläkare Solna, om det är så att du bor där. Annars skriver du tandläkare plus orten där du bor, så får du flera förslag på tandläkare som har mottagning nära dig – och kom ihåg; tandläkarna är gratis för barnen! Läs mer här om tandläkare i Solna på: solnatandläkarna.se.

8 Mar 2018